Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

Schab i pieczarki z rusztu

Schab to kolejny hit polskich stołów. Tym razem zamiast tradycyjnych panierowanych kotletów, Ewa proponuje mięso z rusztu w aromatycznej marynacie. Przy okazji zdradza kilka sekretów pozwalających przygotować mięso kruche i soczyste - idealne na przyjęcia w ogrodzie.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • Do podania
  • ogórki małosolne
  • Marynata
  • 3 łyżki - octu jabłkowego
  • 3 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka - musztardy francuskiej
  • 1 łyżka - musztardy miodowej
  • 1 łyżka - musztardy Dijon
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżeczka - papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki - papryki ostrej
  • Pieczarki
  • kilkanaście kapeluszy pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • masło ziołowe, np. z rzeżuchą
  • sól

Składniki do podania

  • ogórki małosolne

Składniki marynata

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Pieczarki
  • kilkanaście kapeluszy pieczarek
  • kilka ząbków czosnku
  • masło ziołowe, np. z rzeżuchą
  • sól

Reklama

Mięso pokroić w plastry (można lekko rozbić, lecz nie jest to konieczne). Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Pokryć musztardą wymieszaną z olejem, octem jabłkowym, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Zamarynowaną karkówkę upiec na ruszcie. Podawać z ogórkami małosolnymi i grillowanymi pieczarkami.

Z grzybów usunąć ogonki, kapelusze umyć i osuszyć. Do każdego nałożyć nieco przeciśniętego przez praskę czosnku, uzupełnić masłem ziołowym. Upiec na ruszcie. Przed podaniem można dodatkowo posolić.

Sprawdź, jak zrobić dobry kompot!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje