Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

Kiszone pomidory

Kuchnia Ewy Wachowicz musi być przede wszystkim zdrowa, dlatego wśród jej propozycji często znajdują się kiszonki - doskonałe źródło probiotyków. Tym razem kiszone pomidory, świetna alternatywa dla sałatki pomidorowej.

Reklama

 

Składniki

  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • koper

Składniki na solankę

  • 30 g soli na 1 l wody

Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. Odstawić na 5-7 dni. Po tym czasie szczelnie zamknąć. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.

Sprawdź, jak zrobić deser z grilowanych brzoskwiń

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje