Reklama

Reklama

Ewa Wachowicz: Hity polskich stołów w nowej odsłonie

Wydawałoby się, że ziemniaków nie trzeba w Polsce reklamować, ale czy na pewno wszystko o nich wiemy i doceniamy je tak, jak na to zasługują? Ewa Wachowicz w 393 odcinku programu „Ewa gotuje” zwraca uwagę na ich prozdrowotne właściwości. Ale ziemniak to n ie jedyny bohater tego programu.

Zupa warzwno-szczawiowa

Równie niedoceniane są szczaw i kalarepka, które warto wykorzystać do zrobienia np. pysznej zupy. Ewa wyjaśnia także dlaczego odrobina tłuszczu jest niezbędna w zdrowym, pełnym warzyw posiłku.

Składniki

  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l wody lub rosołu
  • 1 łyżeczka domowej mieszanki przypraw (jeśli gotujemy na wodzie)
  • 1 gałązka lubczyku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczaw czerwony do dekoracji

Reklama

Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć w garnku na maśle. Zalać wodą, przyprawić domową mieszanką przypraw i ugotować (można użyć domowego rosołu).

Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. Zabielić śmietaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Sprawdź przepis na schab i pieczarki z rusztu!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje