Reklama

Reklama

Pulpety jaglane w sosie pomidorowym

Z aromatycznymi przyprawami.

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3/4 średniego słoika suszonych pomidoroów w oleju
  • 1 szklanka ziaren słonecznika zmielonych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych zmielonych
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej mielonej papryki
  • kilka łyżeczek oleju ze słoika z pomidorów (może być olej pozostały po pomidorach)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki listków bazylii drobno posiekanych

Składniki na sos

  • 5 pomidorów bez skorki pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • kilka listków bazylii

Kaszę jaglaną opłucz na sitku, aby usunąć goryczkę, i ugotuj do miękkości (w proporcji 2:1, czyli dwie objętości wody i jedna kaszy). Piekarnik nagrzej do 200°C. Wszystkie składniki na pulpety zmiksuj razem na gładką masę, a następnie zwilżonymi dłońmi formuj z niej kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Reklama

Piecz pulpety przez 25-30 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem czarnuszki i bazylii. Duś całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dorzuć czarnuszkę oraz świeżą bazylię. Podawaj pulpety razem z sosem.

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje