Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zupa z pomidorów i papryki z pulpetami

Spokojnie zastąpi dwa dania. Gęsta, bogata w dobre składniki i bardzo sycąca. Taka zupa szybko cię rozgrzeje i postawi na nogi.

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów plus kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka sera typu feta
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • sól i pieprz
  • po łyżce posiekanych ziół: tymianku, oregano i bazylii
  • śmietana

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Papryki przekrój na pół, oczyść. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Na drugiej blasze rozłóż pomidory bez szypułek, pomidorki koktajlowe oraz ząbki czosnku w łupinie. Piecz przez pół godziny. 

Reklama

2. Wlej do garnka łyżkę oleju i przełóż upieczone pomidory (pomidorki koktajlowe odłóż na bok), ząbki czosnku wyciśnięte z łupiny oraz szczyptę soli. Dodaj obraną ze skóry i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, posiekane liście kapusty i bulion. Duś przez 15-20 minut. 

3. Wymieszaj mięso mielone z serem typu feta. Dopraw pieprzem i połową ziół. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na rozgrzanym oleju. Odsącz na papierowym ręczniku. 

4. Do garnka przełóż pomidorki koktajlowe oraz pulpeciki. Posyp potrawę resztką ziół. 

5. Podawaj zupę gorącą z kleksem śmietany. Bardzo dobrze smakuje z kawałkiem świeżego chleba.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje