Przejdź na stronę główną Interia.pl

Barszcz ukraiński

Klasyczna wersja ze świeżą kapustą i ziemniakami. Ta pożywna zupa zachwyca bogactwem smaku i dodaje energii w chłodne dni.

Składniki:

Reklama

1 kg żeberek wieprzowych

400 g zielonej kapusty

300 g buraka

160 g marchewki

200 g białej fasolki z puszki

 2 ząbki czosnku

150 g cebuli

200 g ziemniaków

2 łyżki pasty pomidorowej

100 ml kwaśnej śmietany

2 cebulki dymki

10 g pietruszki

2 listki laurowe

10 g cukru

30 ml oliwy z oliwek

Sól morska, czarny pieprz

Pokrój warzywa (ziemniaki w kostkę, pozostałe w słupki). Żeberka umieść w garnku z 4 litrami wody, dodaj liście laurowe.

Warzywa (oprócz kapusty) podsmaż na średnim ogniu.

Dodaj cukier i trochę wody.

Wywar z żeberek odszumuj i gotuj ok 1,5-2 godziny. Do warzyw dodaj pastę pomidorową. Dolej trochę wody, zmniejsz ogień. Gotuj przez 20-30 minut, a następnie przełóż do wywaru z mięsa, dopraw do smaku. Gdy ziemniaki są ugotowane dodaj czosnek, kapustę i fasolę. Zagotuj. Podawaj ze śmietaną i posiekaną dymką.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama