Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Barszcz ukraiński z fasolą na żeberkach

Wszyscy potrzebujemy diety bogatej w witaminy, minerały, błonnik i żelazo. Szczególnie ważne jest, aby wartościowe potrawy znalazły się codziennie na talerzach naszych pociech.

Składniki

  • 200 g żeberek wieprzowych
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka ziaren fasoli (namoczonych dzień wcześniej)
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • natka
  • sól
  • pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • śmietana 18 proc.
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Zalej żeberka wodą i gotuj je 30 minut. Dodaj obraną marchew, pietruszkę, seler i por oraz ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjmij je (nie będą już potrzebne). Żeberka przełóż na talerz. Oddziel mięso od kości i odłóż je na bok. 

2. Do garnka włóż fasolę. Gdy będzie prawie miękka, wrzuć obrane i pokrojone buraki, ziemniaki oraz posiekaną kapustę. Gotuj 15 min. 

3. Do barszczu wrzuć mięso z żeberek. Dopraw sokiem z cytryny. Rozlej zupę do miseczek, nałóż kleks śmietany i posyp natką. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje