Reklama

Barszcz ukraiński

Rozgrzewająca zupa z bukietem warzyw to idealny pomysł na pożywny obiad.

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • 250 ml soku z buraków
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół pora
  • mała cebula
  • kawałek selera
  • pół szklanki białej fasoli
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta kminku
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojone w kostkę pozostałe warzywa. Przez chwilę podsmażamy. 

2. Zagotowujemy bulion i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek i warzywa. Gotujemy do miękkości. Dolewamy sok z buraków i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym i doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy