Reklama

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 600 g żeberek
  • 600 g ugotowanych tartych buraków
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Żeberka umyj, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i zbierz szum. Zmniejsz ogień i gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez godzinę.

Obierz i pokrój w kostkę włoszczyznę. Kapustę posiekaj w drobne paseczki, a cebulę pokrój i zeszklij na łyżeczce masła.

Dodaj do zupy włoszczyznę i kapustę, gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odcedź i przepłucz zimną wodą fasolę z puszki, a następnie wsyp ją do zupy.

Dodaj buraczki oraz zeszkloną cebulę, pogotuj kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Posyp natką.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy