Reklama

Reklama

Solianka

Solianka do delikatnie kwaśna zupa. Znana jest nie tylko na Ukrainie, ale także w Rosji.

Składniki

  • ½ kg - surowego boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 l wywaru drobiowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka oliwek czarnych
  • 1 łyżka oliwek zielonych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • kwaśna śmietana
  • cytryna
  • koperek

Przygotowanie:

Reklama

Boczek pokroić w niewielkie słupki. Przełożyć do garnka i na małym ogniu najpierw wytopić tłuszcz, następnie usmażyć. Dodać łyżkę masła. Gdy się roztopi, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojoną marchewkę. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić słodką papryką. Wymieszać i zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.

Dodać kiszone ogórki pokrojone w półplasterki, oliwki oraz kapary. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać z kwaśną śmietaną i plasterkiem cytryny. Udekorować koperkiem.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami




Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: solianka | Przepisy Ewy Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje