Reklama

Reklama

Gulasz wieprzowy z knedlikami

Mięso rozpływa się w ustach, a sos jest aromatyczny.

Składniki na gulasz:

  • 500 g wieprzowiny bez kości,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku, chili, cząber, kminek, ziele angielskie,
  • szklanka bulionu
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Składniki na knedliki

  • 250 g mąki krupczatki,
  • 15 g drożdży świeżych drożdzy
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 1-2 bułki kajzerki,
  • sól do smaku,
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Reklama

Mięso myjemy, kroimy na kawałki i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do głębokiego garnka.

Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dokładamy do mięsa.

Dodajemy wszystkie przyprawy, podlewamy całość winem i czekamy, aż odparuje.

Dolewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem do miękkości.

Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy i całość jeszcze zagotowujemy.

Knedle: Z drożdży, 50 ml mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Do miski wsypujemy resztę mąki, mleka, sól, jajko i pokrojone drobno kajzerki.

Dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy na 40 minut.

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy walce i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Pojedynczo (bo znacznie urosną), wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut.

Gotowe knedliki kroimy na plastry i podajemy z gulaszem.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | gulasz | knedle

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje