Reklama

Reklama

Sernik na zimno z truskawkami

Latem chętnie zajadamy się ciastami pełnymi sezonowych owoców. Truskawki idealnie nadają się do ich przygotowania. Niestety nie każdy dysponuje piekarnikiem, wiele osób nie czuje się też pewnie w przygotowaniu ciast, które mogą opaść i wymagają większych umiejętności kulinarnych. Na szczęście sernik na zimno z truskawkami można przygotować bez pieczenia!

Spód do sernika na zimno z truskawkami możemy wykonać z pokruszonych ciastek. Można je zmiksować lub umieścić w woreczku foliowym i rozwałkować. Do przygotowania serników na zimno idealnie pasują truskawki, ale można też wykorzystać inne owoce sezonowe.

Składniki

  • 25 g masła
  • 10 dag herbatników
  • 20 dag truskawek
  • 3 płaty żelatyny
  • 200 g mascarpone
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka stara z ½ cytryny
  • 200 g śmietany kremówki
  • Łyżka cukru pudru
  • Listki mięty do dekoracji

Jak przygotować sernik na zimno z truskawkami

Reklama

Pokrusz ciastka i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę włóż do posmarowanej olejem formy o średnicy 18 cm. Dociśnij równo, by powstał spód ciasta. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Mascarpone z cukrem ubij za pomocą robota kuchennego na puszysty krem (nie ubijaj zbyt długo). Dodaj sok i skórkę z cytryny. Żelatynę odciśnij i roztop w małym rondelku, dodaj 3 łyżki kremu i wymieszaj. Przełóż do pozostałego kremu i wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz z kremem.  Część umytych i obranych z szypułek truskawek dodaj do kremu. Nałóż masę do formy i wyrównaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po godzinie, gdy krem nieco stężeje udekoruj pozostałymi truskawkami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Dobre rady: Śmietana kremówka dobrze się ubije, jeśli będzie mocno schłodzona. Dobrze też na godzinę przed ubijaniem schłodzić w zamrażarce końcówki miksera... Czytaj dalej>>>

Jak uniknąć zakażenia salmonellą? Czytaj dalej>>>

Truskawki są bogate w witaminę A, która pozytywnie wpływa na narząd wzroku, wspomagającą układ odpornościowy witaminę C oraz witaminę E, która opóźnia proces powstawania zmarszczek. Dodatkowo w truskawkach występuje biorąca udział w tworzeniu hemoglobiny witamina B2, a także witamina B3, która wykazuje działanie łagodzące trądzik. Czytaj dalej>>>

Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje. Czytaj dalej>>>

Ziarna kakaowca to bogactwo witamin: żelaza, magnezu, cynku, selenu, chromu i potasu. 30 g kakao w pełni zaspokaja nasze zapotrzebowanie na żelazo. Czytaj dalej>>>

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje