Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bita śmietana bez... śmietany

Ciasta z owocami, musy, galaretki... Bita śmietana pasuje do wszystkich owocowych deserów. Ale nie każdy może sobie pozwolić na takie kulinarne szaleństwo. Wypróbujmy więc lżejsze wersje.

Kokos dla alergików

Osoby uczulone na laktozę mogą zrobić „bitą śmietanę” z mleczka kokosowego. Puszkę wstawiamy na noc do lodówki. Rano ostrożnie, żeby nie wstrząsnąć, otwieramy i odlewamy płyn z wierzchu (można go dodać do koktajlu).

Reklama

W puszce zostanie gęstsza masa o konsystencji śmietany. Ubijamy ją z cukrem pudrem i gotowe.

Serek – wapń dla kości

Niby-śmietankową chmurkę do owocowego deseru zrobisz z serka naturalnego lub waniliowego. Do 200 g serka dosypujemy łyżkę mleka w proszku i ubijamy.

Dietetyczne białko

Oddzielamy białka od żółtek (możemy wykorzystać je do kruchego ciasta), a białka ubijamy na sztywno, dodajemy słodzik i dalej ubijamy, aż piana zrobi się lśniąca. Mieszamy z naturalnym jogurtem (2 białka na 150 g jogurtu). Pyszne, a kalorii niewiele!

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje