Reklama

Reklama

Creme brulee

Creme brulee to znany i uwielbiany na całym świecie deser.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • laska wanilii
  • 50 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Reklama

Do garnka wlej śmietankę i dosyp biały cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i zeskrob nasionka.

Całość gotuj na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć, odstaw i ostudź.

Żółtka utrzyj drewnianą łyżką, nie powinny być puszyste. Stopniowo, po jednej łyżce, do żółtek wlewaj ciepłą śmietankę, ciągle mieszając.

Krem powinien być gładki i błyszczący, ale nie puszysty.

Miseczki żaroodporne, których chcesz podać creme brulee, wypełnij masą. Dobrze jest ją przelać przez sitko.

Piekarnik rozgrzej do 100° C. Zapiekaj deser 45-60 min.

Krem nie powinien być przyrumieniony. Ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym cukrem i karmelizuje go w piekarniku, ustawiając go na funkcję grill na ok. 15 sekund. Uważaj, by nie spalić cukru.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje