Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wieprzowina: Mięso zalecane przez dermatologów

Czy warto jeść wieprzowinę? Dietetycy twierdzą, że tak. To źródło: cynku, potasu i fosforu. Poza tym znajdziemy tu witaminy: B 1 lub E. Ta ostatnia, jak twierdzą dermatolodzy, ma wpływ na stan naszej skóry. Dlatego ten przepis warto wykorzystać w kuchni.

Czas przyrządzenia: 80
Składniki dla: 4

Składniki

  • 700 g biodrówki wieprzowej
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 3–4 gałązki tymianku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 1/2 l ciemnego piwa
  • łyżka miodu
  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 10 g masła
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Umyty i osuszony tymianek drobno siekamy. 

Reklama

Obrane cebule kroimy w kostkę. W garnku, w którym można również piec, rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, a następnie mięso. Zalewamy piwem i bulionem, doprawiamy pieprzem, tymiankiem i solą, mieszamy. Koncentrat pomidorowy łączymy z mąką i miodem, dodajemy do mięsa, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut, by odparował nadmiar płynu. 

Umyte i obrane ziemniaki oraz pieczywo tostowe kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą. Ziemniaki wykładamy na wierzch gulaszu, oprószamy pieprzem i solą, przykrywamy garnek. Pieczemy 20 minut w 200º C. 

Następnie zwiększamy temperaturę do 225º C, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut, by ziemniaki się podrumieniły. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | mieso | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje