Reklama

Reklama

Tatar z dorsza i awokado

Tatar z dorsza i awokado to bardzo atrakcyjna przystawka. Zwykle tatara przygotowujemy z surowej wołowiny. Ewa Wachowicz przekonuje do rybnego tatara, który zapewne zrobi furorę wśród gości.

Składniki

  • 300 g świeżego fileta z dorsza bez skóry
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 szalotka
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 owoce kaparowca

Składniki do dekoracji

  • listki amarantusa
  • kiełki groszku cukrowego
  • cząstki cytryny
  • owoce kaparowca

Tatar z dorsza i awokado - wykonanie

Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Reklama

Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć). Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny. Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek. Posolić, wlać olej z pestek winogron. Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.

Na talerzu ułożyć pierścień. Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć. Dodać rybę, również docisnąć. Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca. Podawać z cząstką cytryny.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Tatar z dorsza i awokado krok po kroku - zobacz film:

Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz:

Pieczeń ze schabu

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

Szakszuka po góralsku







Dowiedz się więcej na temat: tatar z dorsza | tatar rybny | Przepisy Ewy Wachowicz | Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje