Reklama

Reklama

Tarta z truskawkami i budyniem

Szał na truskawki? Czekamy na nie przez cały rok, bo są idealne do deserów. Już są, więc szybko je wykorzystaj!

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • żółtko
  • sól

Składniki na budyń

  • 600 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • łyżka masła

Składniki dodatkowe

  • 20 dag truskawek
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej do miski. Dosyp cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone zimne masło. Zacznij miksować, dodając na koniec żółtko. Możesz również dolać 2-3 łyżki zimnej wody. Gdy powstanie gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. 

2. Schłodzone przełóż na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki i rozwałkuj. Wylep ciastem formę na tartę, po czym zrób w nim dziurki za pomocą widelca. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut. 

3. Do rondelka wlej 400 ml mleka. Wsyp cukier i podgrzej. W pozostałym mleku rozprowadź budyń i żółtka. Dolej do rondelka i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dołóż masło. 

4. Schłodzony budyń nałóż na ciasto. Na wierzchu rozłóż umyte truskawki i udekoruj tartę listkami mięty. 

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje