Reklama

Reklama

Jak przechowywać truskawki?

​Regulują poziom cukru, dbają o serce, wspierają odchudzanie, zapobiegają obrzękom, koją nerwy. Tak działają truskawki. Jak je przygotować do podania?

Owoce te są bardzo nietrwałe, szybko tracą jędrność, smak, a także cenne witaminy. W lodówce można je przechowywać wyłącznie nieumyte. Woda, zwłaszcza długie moczenie, powoduje, że truskawki stają się miękkie i gąbczaste. Nie należy ich także trzymać w plastikowych woreczkach albo zamkniętych pojemnikach. Świeże, nieumyte, nieuszkodzone truskawki można ułożyć w płaskim pojemniku i przechowywać na górnej półce w lodówce. Następnie należy je wyjąć przynajmniej pół godziny  przed podaniem, bo niska temperatura  osłabia ich aromat i smak.

Reklama

Truskawki najlepiej umyć tuż przed spożyciem, a szypułki usunąć po umyciu, tuż przed podaniem. Dojrzałe, świeże, nieuszkodzone i osuszone owoce można także zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. W takiej formie nie tracą witamin i prozdrowotnych przeciwutleniaczy. 

Świeże i mrożone truskawki warto polecić każdemu, od juniora do seniora. Spożywane regularnie mogą wspomagać leczenie wielu dolegliwości: truskawki to przebogata skarbnica witamin i minerałów. Jednak nie wszyscy mogą się nimi cieszyć i jeść je do woli. Kto powinien uważać, spożywać ich niewiele lub zrezygnować całkowicie?

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: truskawki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje