Reklama

Reklama

Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi

Przepis na pyszny sernik Piotra Kucharskiego. Smacznego!


Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek digestive
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 800 g kremowego koziego serka (jak do smarowania kanapek)
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1½ łyżeczki soku z cytryny
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki cynamonu

Składniki na wierzch:

  • 5-6 łyżek miodu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 5-6 fig lub śliwek (opcjonalnie)

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

2. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Rozpuścić masło. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem.

4. Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia.

5. Za pomocą miksera, na niskich obrotach, ubijać ser przez około 2 minuty, następnie, cały czas ubijając, dodawać mąkę, kwaśną śmietanę i cynamon.

6. Dodać ubite na parze jajka z cukrem, skórkę i sok z cytryny, cały czas ubijać na niskich obrotach.

7. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić na boki.

8. Masę wylać na podpieczony spód w formie i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia na 2 godziny.

9. Na patelni rozgrzać miód. Gdy zacznie się pienić, dodać orzechy (opcjonalnie w sezonie pokrojone w ćwiartki figi lub śliwki) i podsmażać wszystko jeszcze kilka minut. Wylać na wierzch sernika i zostawić do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z książki „Na słodko. Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: sernik | domowy sernik | jak upiec sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje