Reklama

Reklama

Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie

Można je przyrządzić w domu, ale to danie doskonale sprawdzi się również z grilla.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 15 plastrów bekonu
  • Sól, pieprz

Składniki na sos

  • Szklanka keczupu
  • ¼ szklanki oleju
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • Pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone


Skrzydełka oprósz solą i pieprzem, zawiń w plastry boczku i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku, ok. 40 minut.

Reklama

Składniki na sos umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Upieczone skrzydełka umieść w misce, polej sosem i wstrząśnij, aby sos równomiernie je pokrył. Podawaj z pozostałym sosem.

***

#POMAGAMINTERIA

Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>

 

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje