Reklama

Reklama

Pierogi z cebulą i makiem

Jak każdy region tak i Mazowsze ma swoje pierogi. Ziemniaczane szlachcice, z kapusta i grzybami, z mięsem czy kaszą jaglaną i kapustą kiszoną. Jednak jedne wyróżniają się wyjątkowym farszem, który kojarz się z lubelskimi cebularzami. To wspaniałe lepiuchy bodzanowskie. Przepis pochodzi z północnego Mazowsza, a dokładniej z miejscowości Bodzanów. To dzięki Paniom z grupy „Pierożanki” i Stowarzyszenia Społeczno-Kulturalnego „Sokół” te pierogi stają się popularne nie tylko w tym regionie.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • gorąca woda
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju

Składniki na farsz

  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • płaska łyżka maku
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Reklama

Farsz: Cebule pokroić w drobną kostkę, smażyć ze szczyptą soli na oleju, aż będzie rumiana. Do cebuli dodać mak, sól do smaku. Odstawić do wystygnięcia. Odlać nadmiar płynu i dodać musztardę. Wymieszać. 

Ciasto: Mąkę wymieszać z sola i olejem. Stopniowo dodawać gorącą wodę i zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne i twardawe. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny 

Lepiuchy: Ciasto cienko wałkować. Nakładać farsz i dokładnie sklejać - gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulką.

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia regionalna” autorstwa Pawła Ochmana. 

Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski? Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu? Zaskoczeń nie będzie końca - choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje