Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi ruskie Kuroniów

Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem ruskich był oczywiście dziadek Jacek, dlatego dość często pojawiały się one na naszym rodzinnym stole.   

Pierogi ruskie

Reklama

Składniki na 4 porcje:
Ciasto: 350 g mąki, 200 ml wody lub mleka, 1 łyżka masła, 1 jajko, sól.
Farsz: 250 g ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu, 100 g sera pleśniowego, np. rokpola, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli - najlepiej pół na pół czosnkowej i cebulowej, 2 łyżeczki białego pieprzu, 2 łyżki oleju, 100 g masła.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby "odpoczęło". 

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę poszatkuj, czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju. Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą, białym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu. Brzegi krążka zwilż wodą i starannie zlep. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmij łyżką cedzakową. Podaj polane roztopionym masłem.

Przepis pochodzi z książki "Kuroniowie przy stole". 

Zobacz 25 przepisów na pierogi!


Dowiedz się więcej na temat: pierogi | pierogi ruskie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje