Przejdź na stronę główną Interia.pl

Piernik z myślą o świętach

Piernik im starszy, tym lepszy. Dlatego zawsze przypomnimy sobie o tej recepturze na długo przed świętami... Gotowe ciasto doskonale przechowuje się w lodówce - piernik trzeba jedynie szczenie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 259 g margaryny, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika, szczypta mielonych goździków, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Bakalie: 100 g rodzynków, 150 g śliwek suszonych, 150 g. moreli suszonych. 

Reklama

Przygotowanie: Margarynę rozpuścić w garnku - w żadnym wypadku nie powinna się zagotować. Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne i mielone goździki. Wymieszać. Zestawić z ognia.

Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.

Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową.

Niedużą foremkę wysmarować  masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ponad 1 godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Całość można ozdobić polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje - ulubione".

Czytaj także: Szybkie ciasto na maślance


Dowiedz się więcej na temat: piernik | Przepisy Ewy Wachowicz | Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje