Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szybkie ciasto na maślance

Ten deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Spotkałam się nawet z inną jego nazwą – „Jadą goście”. Ponoć wzięła się stąd, że ów placek robi się tak szybko, że można się za niego zabrać nawet wtedy, gdy goście dzwonią do drzwi…


Reklama

Składniki: 5 jajek, 1½ szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 szklanka maślanki, ½ szklanki oleju z pestek winogron, 2½ szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g wiórków kokosowych, cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie: Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cienkim strumieniem wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ciasta. Na samym końcu wsypać cukier waniliowy. Przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Do 3 białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, utrwalić ½ szklanki cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na ciasto.

Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Dekorować cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje -ulubione". 

Zobacz też inne przepisy Ewy Wachowicz: Piernik z myślą o świętach

Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje