Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lachmadżun

Lachmadżun to cienki chlebek, często nazywany turecką minipizzą. Tradycyjnie piecze się go kilka sekund w bardzo mocno rozgrzanym piecu opalanym drewnem. Placki z pikantną mieloną wołowiną i ziołami świetnie nadają się zarówno na przekąskę, jak i na główny posiłek. Dla mnie dodatek mięsa poprawia smak wszelkich potraw, więc jestem wielką fanką lachmadżunu. Przygotowanie go w domu nie wymaga wiele zachodu, a efekty mogą być spektakularne. To wspaniała propozycja na rodzinny obiad - pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z chili, bo nie każdy lubi ogień w gębie.


Składniki na ciasto

  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 14 g suszonych drożdży, rozpuszczonych w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 300 g mocnej białej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 ml oliwy i dodatkowa do smarowania
  • łódeczki cytryny, do podania

Składniki na nadzienie

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 2 dojrzałe pomidory, bez nasion, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki tureckiej papryki pulbiber w płatkach albo 2 czerwone papryczki chili, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojone
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Dodaj cukier do rozpuszczonych drożdży i wymieszaj. Odstaw rozczyn na mniej więcej 10 minut, aż zacznie się pienić.

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól. W miseczce wymieszaj dobrze jogurt z oliwą. Zrób wgłębienie w mące i wlej do niego jogurt z oliwą i spieniony rozczyn. Zagarniaj mąkę do płynu, a kiedy powstanie ciasto, wyrób je i uformuj z niego gładką kulę. Jeśli to konieczne, dodawaj po trochu mąki lub wody.

Wyrabiaj ciasto 5 minut, odstaw je na 10 minut, żeby odpoczęło, a potem wyrabiaj je jeszcze minutę. Powtórz tę procedurę 3 razy. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ją czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż podwoi swoją objętość. Wyjmij ciasto na deskę i podziel je na 8 kulek. Rozwałkuj je na placki o średnicy 5 cm i posmaruj oliwą.

Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia.

Żeby zrobić nadzienie, wrzuć do dużej miski jagnięcinę, pomidory, cebulę, chili, natkę oraz sporą ilość soli i pieprzu. Starannie wyrób składniki, przeciskając je przez palce, żeby rozdrobnić mięso. Wyjmij nadzienie na deskę i dużym nożem siekaj je przez chwilę, aż zacznie przypominać pastę.

Rozdziel nadzienie na 8 części i rozsmaruj je na każdym placku (nie musi pokryć całego ciasta). Ułóż placki na blachach i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż ciasto się upiecze, a skórka przyrumieni. Podawaj lachmadżun od razu z łódeczkami cytryny.

Przepis pochodzi z książki Sabriny Ghayour "Persiana", przekład Dorota Malina, wyd. Insignis Media 2017.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje