Reklama

Sabrina Ghayour „Persiana”

Już 8 listopada w księgarniach „Persiana” – książka kucharska Sabriny Ghayour, o której Nigella Lawson mówi: „Wspaniale potrafi oswajać egzotykę!”

Korzenie Sabriny tkwią w Iranie, lecz wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej. Dzięki swojemu pochodzeniu nie obawia się eksperymentować i zaszczepiać na zachodnim gruncie egzotycznych bliskowschodnich smaków. Sabrina Ghayour znana jest polskim czytelnikom z książki "Sirroco", która ukazała się w Polsce w marcu tego roku.

Tym razem Wydawnictwo Insignis wraca do korzeni i przedstawia debiutancką książkę Sabriny - "Persianę" - która została uznana za najlepszą książkę roku 2014 przez magazyny kulinarne "Observer Food Monthly" i "Food & Travel"

Reklama

Kuchnię Bliskiego Wschodu otacza często aura tajemniczości - kojarzy się z "Baśniami z tysiąca i jednej nocy" i czarami Orientu. Ma opinię egzotycznej i enigmatycznej. Wbrew reputacji dominują w niej jednak całkiem proste, sycące potrawy. Być może winę za to błędne wyobrażenie ponoszą języki - jeśli danie ma perską, turecką albo arabską nazwę, myślimy czasem: "Pewnie bardzo trudno je zrobić", choć w rzeczywistości przepis wcale nie jest bardziej skomplikowany niż inne.

Sabrina w swojej książce dzieli się wieloma sposobami na uproszczenie perskich i bliskowschodnich dań, tak żeby dało się je łatwo przygotowywać na co dzień. Niektóre przepisy w tej książce pochodzą wprost z Bliskiego Wschodu, w innych połączono orientalne nuty i wspaniałe produkty z tego regionu z tym, co każdy z nas znajdzie w supermarkecie. Żeby przyrządzić oryginalny przysmak, wcale nie trzeba mieć miliona składników - czasem wystarczy kilka przypraw i cennych wskazówek, jak ich używać i jak wiele mogą mieć zastosowań. Już to pomoże uatrakcyjnić codzienne gotowanie!

Sabrina Ghayour - jako szef kuchni, autorka poczytnych książek kucharskich i nauczycielka gotowania, urodzona w Iranie Sabrina Ghayour jest obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. Gotuje, pisze o jedzeniu, ze swadą organizuje regularne spotkania londyńskiego klubu kolacyjnego oraz otwiera pop-upy z przysmakami Persji i Bliskiego Wschodu. Prowadzi także kursy gotowania i jest gospodynią programów i festiwali kulinarnych. Współpracowała z wieloma szefami kuchni, w tym z Anną Hansen z Modern Pantry oraz Bruno Loubetem z Grain Store.

W Polsce ukazała się również bardzo dobrze przyjęta książka Sabriny Ghayour "Sirocco", a autorka odwiedziła nasz kraj. Gotowała na antenie programu "Dzień Dobry TVN", wystąpiła w telewizji Kuchnia+ i Polskim Radiu, a także udzieliła wielu wywiadów prasowych.

Sabrina Ghayour "Persiana", Wydawnictwo Insignis, premiera 8 listopada.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy