Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta pełne śliwek

Owoce na delikatnym maślanym spodzie

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka białego octu winnego
  • 600 g śliwek
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g dżemu morelowego
  • 1–2 łyżki brandy
  • gwiazdka anyżu
  • żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy, sól, ocet winny, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Reklama

2. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Z laski wanilii wydrążamy miąższ. Do rondla przekładamy dżem morelowy, dodajemy miąższ z wanilii, gwiazdkę anyżu, brandy, 2-3 łyżki wody, śliwki, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. 

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko w okrąg o średnicy 35 centymetrów. Na środek wykładamy śliwki, zostawiając po bokach marginesy około 5 centymetrów. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 200ºC.

4. Ciasto możemy podawać na ciepło lub przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Placek dzielimy na porcje i podajemy, np. z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje