Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czerwone porzeczki

Ciasta piaskowe długo zachowują świeżość, możesz więc je upiec z pewnym wyprzedzeniem. Pasują do niego każde drobne owoce, ale najlepsze są kwaśne i o mocnym kolorze.

Kruche babeczki z kremem

Składniki kruche ciasto

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 12 dag masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • masło i bułka tarta do foremek
  • sól

Składniki krem

  • po 3 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej i drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • laska wanilii

Składniki dekoracja

  • 30 dag porzeczek
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru

1. Mąkę przesiać, wymieszać  z cukrem, żółtkiem i drobno posiekanym zimnym masłem, dodać szczyptę soli, szybko  zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. godzinę.

Reklama

2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać kółka. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką,  docisnąć, ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 min w temp. 190ºC. Babeczki wystudzić, delikatnie wyjąć z foremek.

3. Szklankę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyłuskanymi z połowy laski wanilii. Resztę mleka dokładnie wymieszać z mąkami i żółtkami, masę dodać do wrzącego mleka, intensywnie mieszać, aż powstanie budyń, wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z zimnym budyniem. Na każdą babeczkę nałożyć 1-2 łyżki kremu, obsypać owocami, udekorować słodką śmietanką ubitą z cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje