Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

Para doskonała.

Składniki

  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 300 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na purée

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula

W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar z jarzyn, chrzan, majeranek i wasabi. Na patelni podsmaż (bez tłuszczu, tylko na ogórkowej wodzie) ogórka kiszonego, po czym wrzuć do zupy wraz z przyprawami.

Reklama

Całość zagotuj. Z ziemniaków ugotowanych w posolonej wodzie przygotuj puree z dodatkiem szczypiorku, koperku i natki. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle i wymieszaj z puree. Żurek podawaj z ziemniakami.

Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje