Reklama

Reklama

Dlaczego warto jeść ziemniaki na zimno?

W wielu polskich domach ziemniaki jada się niemal codziennie. Ulubiona forma? Gotowane, ugniecione na puszyste puree i oczywiście podane na ciepło. Wystudzone ziemniaki, uważane są najczęściej za niesmaczne, a sposoby na odgrzanie ich tak, by miały jak najlepszy smak są zawsze w cenie. Tymczasem największe korzyści zdrowotne może przynieść spożywanie ziemniaków... na zimno.

Wszystko z względu na obecność skrobi opornej, składnika, o którym mówi się coraz więcej ponieważ może okazać się kluczowy w profilaktyce wielu chorób między innymi raka jelita grubego.

Reklama

Skrobia oporna jest węglowodanem, który w stanie nienaruszonym może przejść przez jelito cienkie, by w jelicie grubym stać się pożywką (prebiotyk) dla pożytecznych bakterii. Skrobia oporna działa jak błonnik rozpuszczalny.  Spożywając pokarmy, które ją zawierają można nie tylko zmniejszyć  ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, obniżyć poziomu cukru i cholesterolu, ale też poprawić poziom wchłaniania minerałów z pożywienia.

Dlaczego na zimno?

Podczas gotowania skrobia rozbijana jest na mniejsze cząsteczki, glukozę, czyli łatwo przyswajalny cukier prosty. Jednak w procesie schładzania otrzymujemy skrobię oporną, składnik, który przejdzie niestrawiony przez jelito cienkie (nie podwyższając poziomu glukozy), a swoje dobroczynne działanie rozwinie dopiero w jelicie grubym, gdzie ulegnie fermentacji przez korzystne dla zdrowia bakterie. W wyniku tego procesu obniży się ph środowiska jelita, grubego, poprawi się wchłanianie składników mineralnych takich jak wapń czy magnez, powstaną także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla utrzymania prawidłowej pracy jelit (kwas maślany), ale też dostarczają energii i regulują apetyt przez co mają ogromne znaczenie w walce z otyłością.

W jakich pokarmach?

Nie tylko schłodzone ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi opornej. Znajdziemy ją również w soczewicy, fasoli, chlebie razowym, zielonych bananach oraz w schłodzonym makaronie i ryżu.

Dla kogo?

Skrobia oporna może okazać się wielkim sprzymierzeńcem osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pozwala zmniejszyć ilość spożytych kalorii, wyregulować apetyt i ograniczyć podjadanie  oraz uniknąć gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi (skrobia oporna jest metabolizowana po 5-7 godzinach od spożycia). Tę ostatnią cechę mogą wykorzystać także diabetycy.

Ale nie tylko osoby z nadwagą i cukrzycą powinny docenić właściwości skrobi opornej. Coraz bardziej zwraca się uwagę na znaczenie tego składnika diety w profilaktyce chorób okrężnicy w tym raka jelita grubego. Skrobia oporna przyczynia się też do zmiany metabolizmu lipidów i obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej i dny moczanowej. Zwiększa przyswajalność niezbędnych minerałów: wapnia, magnezu, żelaza cynku, miedzi.

Jak jeść ziemniaki na zimno?

Wystygnięte puree może nie wydawać się zbyt atrakcyjną propozycją, ale ziemniaki na zimno mogą mieć doskonały smak. Idealnie sprawdzą się w formie sałatek, ziemniaczanych gratin lub baby ziemniaczanej.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje