Reklama

Reklama

Prosta zapiekanka z ziemniaków

To jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić. Zapiekanka z ziemniaków jest doskonałym pomysłem i na obiad, i na kolację.

Składniki

  • 6, 7 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sos pomidorowy (pół butelki),
  • ok. 30 gr sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin rzymski,
  • oliwa,
  • opcjonalnie łyżka miodu.

Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki (mają być niemal prześwitujące) i wsypujemy do żaroodpornego naczynia. Cebule kroimy w plastry i kładziemy na wierzch. Całość obficie posypujemy solą i pieprzem, mieszamy.

Reklama

Szklankę sosu pomidorowego wlewamy do większego naczynia. Solimy, wyciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu, około 6 łyżek oliwy oraz kumin rzymski. Można dolać trochę wody.

Mieszamy, następnie całość wylewamy na pokrojone w plastry ziemniaki. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C.

Gdy czas minie, wyjmujemy zapiekankę, otwieramy pokrywę (albo folię aluminiową) i wsypujemy starty, żółty ser. Ponownie wkładamy na 10 minut do piekarnika, by ser się stopił i zarumienił.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka z ziemniaków

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje