Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dyniowe love

Jesień staje się całkiem znośna, kiedy otaczasz się słonecznie pomarańczowymi dyniami.

W chłodne poranki rozgrzewaj się korzennym latte, kawa nie tylko cię obudzi, ale też uodporni na jesienne chłody. Do lunch boxu zapakuj upieczone pomarańczowe plastry z odrobiną modnego superfood w postaci komosy. Na wieczór przygotuj risotto, a na deser dyniowy sernik.

Reklama

Ostatnie, co można powiedzieć o dyni, to to, że jest to monotonne, nudne i mdłe warzywo. Zrobimy z niej wszystko, począwszy od owsianki przez naleśniki, niezliczone sałatki, makarony i risotta po wyśmienite desery.

Każda odmiana dyni smakuje inaczej, choć większość świetnie łączy się z podobnymi przyprawami. By wydobyć z niej pełnię smaku, musisz umiejętnie dobrać jej towarzystwo. Zapamiętaj, że dynia najbardziej lubi pikantne mariaże z chili i imbirem, świetnie odnajduje się także w duecie z wędzoną papryką. Kocha korzenne przyprawy, miód i syrop klonowy, dlatego idealnie sprawdza się jesienią i zimą.

W odpowiednim anturażu nie tylko zachwyci cię smakiem, ale też zapewni ci pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek. Z dynią nawet jesień smakuje lepiej!

Menu

Sałatka z pieczoną dynią, kozim serem i komosą ryżową, 1 porcja: 7,50 zł

Risotto dyniowe z masłem szałwiowym, 1 porcja: 6,50 zł

Dyniowe korzenne latte, 1 porcja: 3,50 zł

Serniczki dyniowe z syropem klonowym, 1 porcja: 5,50 zł

Mus dyniowy podstawowy

Stopień trudności: dla początkujących
Koszt 1 kg musu: 5-8 zł w zależności od odmiany dyni

Czas przyrządzenia: 20 minut + 30 minut pieczenia

Składniki

  • dynia o wadze 1,5 kg (najlepsze odmiany to delicata albo hokkaido)

1. Dynię umyj i pokrój na plastry. Usuń gniazdo nasienne i skórkę. Ułóż warzywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową. Piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

2. Jeszcze ciepłą zmiksuj na gładkie purée.

3. Zamroź je podzielone na porcje w szczelnych pojemnikach albo podgrzej, przełóż do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i zapasteryzuj 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C. W obydwu przypadkach mus możesz przechowywać do roku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje