Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sałatkowe miseczki po 100 kalorii

Gdy najdzie cię chęć, by coś skubnąć, zamiast otwierać puszkę z ciastkami, sięgnij po jedną z tych sałatek - wysoka zawartość wody w warzywach pomoże ci poczuć się sytym.

Kremowy dressing bazyliowy na 3 porcje sałatki.

Zmiksuj 4 łyżki jogurtu naturalnego z 1 łyżką białego octu winnego, 1 łyżeczką musztardy dijon, listkami z 4 gałązek świeżej bazylii, ¼ świeżej czerwonej papryczki chili oraz szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu na bardzo gładki sos.

Mieszanka prażonych nasion

Reklama

Przygotuj od razu większą ilość do wykorzystania z sałatką i jako niezależną  przekąskę. Praż na suchej patelni mieszankę ulubionych nasion,  np. słonecznika, maku, sezamu,  siemienia lnianego, wstrząsając patelnią  od czasu do czasu, aż nasiona  zaczną niesamowicie pachnieć. Zostaw je w całości lub lekko rozgnieć w moździerzu.

Sałata gem, rzodkiewki, groszek i klementynka 

Pokrój w łódeczki 1 sałatę  little gem, dodaj 2 rzodkiewki  pokrojone  na ćwiartki, 1 garstkę świeżo łuskanego groszku, 1 klementynkę podzieloną na fileciki, mniejsze listki z 2 gałązek świeżej bazylii i ½ łyżki mieszanki prażonych nasion. Tuż przed jedzeniem przemieszaj z 1½ łyżki kremowego dressingu bazyliowego.

Sałata masłowa, koper włoski, borówki i chili 

Pokrój w plastry  ½ sałaty  masłowej, zerwij listki z ¼ bulwy kopru włoskiego i pokrój ją w cienkie plasterki, najlepiej na szatkownicy ręcznej (koniecznie użyj uchwytu!). Dodaj 25 g borówek amerykańskich, 1 szczyptę suszonych czerwonych płatków chili oraz ½ łyżki mieszanki prażonych nasion. Tuż przed jedzeniem przemieszaj z 1½ łyżki kremowego dressingu bazyliowego.

Sałata gem, ogórek, jabłko i mięta 

1 sałatę  little gem pokrój w łódeczki, a kawałek ogórka (4 cm)  i ½ małego  jabłka  w plasterki,  najlepiej nożem  z falistym ostrzem.  Dodaj mniejsze  listki z 2 gałązek  świeżej mięty i ½ łyżki mieszanki prażonych nasion. Tuż przed jedzeniem  przemieszaj z 1½ łyżki kremowego dressingu bazyliowego.

Przepisy na 1 porcję sałatki

Czas przygotowania: 15 minut

Wartości średnie dla trzech powyższych przepisów: kalorie: 100 kcal, tłuszcze: 4,8 g, tł. nas.: 1,1 g, białka: 4,8 g, węglow.: 11,2 g, cukier: 9,8 g, błonnik: 4 g

Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "Superfood na co dzień", Copyright © Insignis Media, Kraków 2015. Przekład: Maria Brzozowska.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje