Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krem z soczewicy

Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa według przepisu Magdy Gessler to propozycja także dla wegetarian.

Składniki: 300 g soczewicy czerwonej, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka imbiru mielonego, 100 ml mleka kokosowego, 1 świeża papryczka chili, 1,5 l wywaru mięsnego, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka ziaren kolendry Prymat, sól Prymat do smaku.

Reklama

Przygotowanie: Do garnka wlewamy masło klarowane, wrzucamy roztarte w moździerzu: czosnek, imbir, chili i ziarna kolendry. Wszystko przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem mięsnym i wsypujemy soczewicę. Doprawiamy solą do smaku i gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka.

Gotową zupę dokładnie miksujemy. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Krem podajemy udekorowany miętą z grzankami.

Wypróbuj też inne przepisy Magdy Gessler:

Pulpety z ryb mazurskich

Tatar ze śledzia

Pasta z makreli

Wydawnictwo Znak
Dowiedz się więcej na temat: krem z soczewicy | Magda Gessler

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje