ZDROWIE | Poniedziałek, 23 listopada 2020 (16:47)
Gdy skończy się sezon na letnie owoce, przychodzi czas na cytrusy. Lubimy je za słodko-kwaśny miąższ i orzeźwiający zapach. Jednak smak nie jest jedynym powodem, dla którego warto sięgać po te owoce. Cytrusy to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia substancji. Podpowiadamy, które szczególnie warto mieć na uwadze, komponując jadłospis.
1 / 6
Pomarańcze Po pomarańcze warto sięgnąć choćby dla poprawy humoru – ich kształt i kolor natychmiast przywodzą na myśl wakacje w ciepłych krajach. Nie poprzestawajmy jednak na patrzeniu – jedząc pomarańcze, dostarczamy organizmowi beta-karotenu, witamin z grupy B (to ważne dla układu nerwowego) i potasu (składnik ten odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworów). Pomarańcze – a raczej otulająca je biała błonka, są też cennym źródłem błonnika, sprzyjającego prawidłowej przemianie materii.
Źródło: 123RF/PICSEL