ZDROWIE | Czwartek, 4 czerwca 2020 (08:00)
Lilak pospolity, zwany potocznie bzem, trafił do nas w XVI wieku z Turcji. Oprócz tego, że pięknie pachnie, ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomoże ci na kaszel i łamanie w kościach!
1 / 4
Jest skutecznym środkiem na przeziębienie i grypę. Działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Łagodzi kaszel oraz infekcje gardła. Poprawia odporność organizmu. Ponadto pomaga w problemach z trawieniem, leczy biegunki. Działa moczopędnie oraz odtruwa organizm i wątrobę. Liście lilaka pospolitego zrywamy w pogodny, suchy dzień, najlepiej zanim rozwiną się kwiaty. Potem suszymy je rozłożone w przewiewnym i zacienionym miejscu. Kwiaty najlepiej ścinać w momencie, gdy rozwijają się dolne partie kwiatostanu. Następnie trzeba je sfermentować. Oddzielamy je od gałązek i wypełniamy nimi szczelnie słoiki. Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 50°C, na trzy godziny. Na koniec kwiaty rozkładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów suszymy w lekko nagrzanym piekarniku. Gdy będą całkiem suche, przesypujemy je do papierowych torebek lub słoików.
Źródło: 123RF/PICSEL