Przejdź na stronę główną Interia.pl

Za co warto polubić pokrzywę?

Kilka faktów na temat prozdrowotnych właściwościach nietykalskiego ziółka z trawnika.

Jest zarazem ziołem i chwastem, lekiem i kosmetykiem, paszą dla zwierząt i naturalnym pestycydem. O jakiej roślinie mowa? O pokrzywie! Każdemu z nas przynajmniej kilka razy porządnie dała się we znaki. Parzące bąble to skutek zetknięcia się z włoskami, które pokrywają łodygę i dolną stronę liści. Dotknięte, łamią się i wstrzykują w skórę toksalbuminy, histaminy i kwas mrówkowy, podobne składem do jadu węży lub pszczół.

Reklama

Mimo to pokrzywę warto polubić, bo jest za co. Jej walory doceniali już nasi przodkowie. Gdy nadchodziła wiosna, zbierali młode liście i dodawali do sałatek, herbatek, zup. W ten sposób budzili organizm z zimowego snu i odzyskiwali siły witalne.

Zdrowotny alfabet

Na świecie istnieje ponad sto gatunków pokrzyw. W Polsce mamy ich trzy. Konopiolistna (Urtica canabina) jest bardzo rzadka, można spotkać ją w parkach, głównie w okolicach Lublina. Parzydełka występują u niej jedynie na kwiatostanach. Natomiast pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica), dorastająca do 2 metrów, i żegawka (Urtica urens), osiągająca pół metra, panoszą się wszędzie - w ogrodach, przy drogach.

Jakie są zalety odżywcze ich liści? Pokrzywy zawierają dużo chlorofilu, witamin A, B, C, K, flawonoidów, karotenoidów i soli mineralnych. To prawdziwa kopalnia mikroelementów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, siarki, potasu, jodu i krzemu. Jest sposób, żeby wykorzystać wszystkie ważne składniki tej rośliny bez niemiłych wrażeń: pokrzywę należy ścinać nożyczkami i w rękawiczkach.

Przestaje parzyć, gdy ją posiekamy lub polejemy wrzątkiem. Dla zdrowia najcenniejsze są młodziutkie, świeże listki, z których wyciska się sok lub dodaje je do sałatek. Ususzone ziele pije się w postaci herbatki. W celach leczniczych - zwykle po pół szklanki trzy razy dziennie.

Jak działa parzydło?


Obdarzona wszechstronnymi właściwościami, działa antybiotycznie i przeciwnowotworowo. Walczy z cukrzycą, podnosi stężenie hemoglobiny we krwi, odmładza i oczyszcza organizm z toksyn. Chociaż wyciągi z pokrzywy tylko nieznacznie zwiększają ilość wydalanego moczu, to dzięki hamowaniu wchłaniania zwrotnego w kłębuszkach nerkowych, eliminują nadmiar soli, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego pokrzywę uważa się za roślinę "czyszczącą krew".

Zarówno liście, jak i jej korzenie obniżają ciśnienie tętnicze, co wynika z ich działania moczopędnego oraz z rozkurczowego wpływu na mięśnie naczyń krwionośnych. Sprzyjają też lepszemu dotlenieniu tkanek. Sok z młodych liści pokrzywy wzmacnia osłabionych. Dr Jadwiga Górnicka radzi w swej książce "Apteka natury", by ususzoną wiosną pokrzywę (albo susz z apteki) traktować jak przyprawę i dodawać do potraw. Jest bowiem jednym z najlepszych środków odżywczych i trawiennych, pobudzających pracę wątroby, trzustki i żołądka. Zapobiega infekcjom i biegunkom. Hamuje stany zapalne w układzie moczowym i przewodzie pokarmowym.

Jak zbierać?

Najlepszym surowcem są liście przed kwitnieniem. Można je ścinać jeszcze w maju. Układa się je cienkimi warstwami i suszy jak najkrócej w temperaturze do 40°C, ale w cieniu i przewiewie. Długie suszenie pozbawia pokrzywę witamin.

Leczniczym surowcem są także korzenie i kłącza (podziemne łodygi). Warto je zbierać późną jesienią i w zimie, gdyż wtedy mają najcenniejsze właściwości. Suszy się je w temp. 50°C, a potem przechowuje w płóciennych woreczkach lub papierowych torbach, najlepiej w miejscu suchym, chłodnym i ciemnym.

Przeciw reumatyzmowi i łuszczycy

Na zmiany łuszczycowe i suchy łupież. Stosuj olejowe okłady. Przepis: 1 część świeżego lub suchego ziela pokrzywy zalej 3 częściami ciepłego oleju winogronowego lub oliwy. Odstaw na 2 tygodnie. Przecedź. Przykładaj codziennie na zmienione chorobowe miejsca na pół godziny.

Na reumatyzm. Odwar z liści i korzeni: 25 g pokrzywy gotuj w pół litrze wody 3 minuty. Zdejmij z ognia, zaparzaj 20 minut. Popijaj w ciągu dnia w 2-3 porcjach. Bicze pokrzywowe: świeżej pokrzywy używa się do chłostania części ciała zaatakowanych reumatyzmem, artretyzmem i rwą kulszową. Ból powstały w wyniku poparzenia złagodzi oliwa.


Warto wiedzieć

Zalety soku
Garść pokrzyw przepłucz przegotowaną wodą. Przekręć przez maszynkę do mięsa (sokowirówkę). Z 1 kg pokrzywy otrzymasz ok. 400 g soku. Jak działa?

Łagodzi infekcje: sokiem rozcieńczonym pół na pół wodą płucz usta przy aftach i stanach zapalnych gardła. Hamuje krwawienia: wacik nasącz sokiem, wprowadź do nosa na kilka minut.
Oczyszcza: pij łyżeczkę soku co dzień przez 2 tygodnie.

Pokrzywowe przyjęcie

Młode pokrzywy cenione były na przednówku, gdy brakowało jedzenia. Sporządzano z nich postne potrawy w czasie Wielkiego Tygodnia.

Szpinak pokrzywowy. Młode liści pokrzywy, liście rzodkiewek i szczypior uduś w małej ilości wody. Przypraw jajkiem, pieprzem, kminkiem, majerankiem i vegetą. Podaj z drugim daniem jako jarzynkę.

Ciastka. Weź: 15 g nasion pokrzywy, 60 g mąki żytniej, trochę miodu. Wyrób z wodą na gładkie ciasto. Uformuj 6 krążków, upiecz. Nasiona pokrzywy dzięki dużej zawartości fitohormonów korzystnie wpływają na kobiecy układ hormonalny.

Zupa bułgarska. Składniki: 2 szklanki listków pokrzywy, cebula lub pęczek dymki, 3 łyżki oleju, pół szklanki ryżu, sól, ostra papryka w proszku. Przepis: Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, zalej 1 l wody. Gdy się zagotuje, wrzuć ryż, pokrzywę, przypraw. Gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj na krem. Na talerzu zabiel gęstą śmietaną.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje