Reklama

Reklama

Uwaga na cholesterol

Obydwa krążą w naszej krwi, ale jeden jest dobry, a drugi zły. Dobry stara się zapobiegać zgubnemu wpływowi złego. To cholesterol, dwie jego odmiany. Na jego podwyższony poziom cierpi już 18 mln Polaków, a większość nawet o tym nie wie.

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu zwiększa możliwość zawału serca o prawie 50 proc. LDL powoduje rozwój miażdżycy, nadciśnienia, dusznicy bolesnej. Stężenie cholesterolu jest w dużej mierze cechą dziedziczną, ale wiadomo, że zwiększa je palenie papierosów, picie kawy, stres, nieodpowiednia dieta i mało ruchu. Jeżeli więc członkowie twojej rodziny mają nieprawidłowy poziom cholesterolu, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę i tryb życia.

Jak obniżyć?

Poziom cholesterolu dość łatwo można obniżyć samemu. Najważniejsza jest zmiana diety, bo ponad 50 proc. cholesterolu pochodzi z pożywienia. Bardzo ważna jest twoja waga, bo nadwaga i otyłość znacząco podnoszą stężenie cholesterolu. Dlatego ruszaj się - dwa razy w tygodniu ćwicz, tańcz lub przynajmniej codziennie chodź na spacery.

Reklama

Cholesterol dobry i zły

Tak naprawdę szkodzi nam nadmiar tak zwanego złego cholesterolu - LDL. Mężczyzna powinien mieć go 35-70 mg/dl, a kobieta 40-80 mg/dl. Poziom złego cholesterolu (LDL) nie powinien przekraczać 135 mg/dl. Jeżeli jest go 135-155 mg/dl, lekarze mówią o poziomie podwyższonym. Wartości powyżej 155 mg/dl to już choroba. Jego wysokie stężenie jest uważane za jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy, zawałów i innych chorób układu krwionośnego.

Jakie są normy? U zdrowego człowieka całkowite stężenie cholesterolu nie powinno przekraczać 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l). Jego poziom jest podwyższony, gdy mamy go 200-250 mg/dl, a znacznie podwyższony, gdy jest go powyżej 250 mg/dl. Im więcej mamy dobrego cholesterolu (HDL), tym lepiej.

Warto wiedzieć

Nie można całkowicie wyeliminować cholesterolu, bo jest on bardzo potrzebny, m.in. do budowy błon komórkowych, wytwarzania niektórych hormonów, a także kwasów żółciowych ułatwiających trawienie tłuszczów. Większość niezbędnego cholesterolu produkuje sam organizm!

Nawet jeśli jesteś szczupła, możesz mieć podwyższony poziom cholesterolu! Nie możesz całkowicie pozbawić organizmu tłuszczów. Bez nich zacznie ci brakować wit. A, E, D i K (tłuszcz jest niezbędny do ich przyswajania) oraz choliny, potrzebnej do trawienia i sprawnego myślenia. Ale wybieraj tłuszcze zawierające głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli oleje roślinne.

Jedz zdrowo

Ogranicz spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, choć nie wolno ich zupełnie wyeliminować. Zacznij jeść nasiona słonecznika lub lnu, a sałatki skrapiaj oliwą. Jedz ryby morskie, płatki owsiane, cebulę, paprykę, soję i soczewicę. Jedz owoce! Produkty roślinne, w tym soki owocowe, są zupełnie pozbawione cholesterolu.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje