Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sok z selera - właściwości odżywcze i sposoby przygotowania soku z selera naciowego

Pomimo tego, że seler naciowy to warzywo doskonale wszystkim znane, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile cennych dla zdrowia witamin i minerałów jest ukrytych w jego wnętrzu. A trzeba przyznać, że ich lista jest naprawdę imponująca.

Ze względu na specyficzny smak i zapach, jaki posiada, wiele osób nie włącza selera do swojej diety. To duży błąd, bowiem warzywo spożywane na surowo jest cennym źródłem składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli smak selera nie należy do naszych ulubionych, zamiast sałatek, przygotujmy z naci selera sok z dodatkiem innych warzyw i owoców, które zneutralizują jego charakterystyczny aromat. Nieocenioną pomocą przy tworzeniu takiego napoju będzie dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa.

Reklama

Seler - prawdziwa moc witamin!

Właściwości selera w wyjątkowo pozytywny sposób oddziałują na cały organizm. Poza tym, że dostarczają mnóstwa witamin i minerałów, przyspieszają metabolizm i wspomagają proces odchudzania. Bez jego obecności trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek dietę. Seler posiada bardzo mało kalorii - 10 dag selera korzeniowego to tylko 7 kcal, a selera naciowego zaledwie 5 kalorii! Seler naciowy to także niekończąca się lista cennych składników odżywczych, których naukowcy doliczyli się aż… 86. Do tych najważniejszych zaliczyć należy przede wszystkim bardzo dużą zawartość witaminy C, która przekracza o ponad połowę ilość tejże witaminy zawartą w cytrusach.

Seler jest źródłem witamin: PP, E, a także kwasu foliowego, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, potasu i cynku. Poza tym seler naciowy wykazuje właściwości lecznicze - wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn, łagodzi bóle stawów, poprawia proces trawienia, niweluje zaparcia, a dzięki dużej zawartości błonnika, wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie tłuszczy. Cenne właściwości posiada zarówno seler naciowy jak i seler korzeniowy, dlatego zaleca się spożywanie obydwu rodzajów warzywa.

Sok z selera, czyli koktajl witaminowy dla każdego

Aby seler zachował swoje wartości odżywcze, najlepiej spożywać go na surowo, bowiem jak większość warzyw, podczas obróbki termicznej traci wiele swoich właściwości. Korzeń selera lub łodygę selera naciowego możemy traktować jako przekąskę, chrupiąc w wolnej chwili, możemy też dodawać je do sałatek albo przyrządzić pyszne, pełne witamin koktajle. Dodając do selera na przykład jabłka, w kilka chwil przygotujemy smaczny i zdrowy sok z selera naciowego i jabłek, który dostarczy do naszego organizmu sporą dawkę witamin. Jeśli użyjemy wyciskarki wolnooborotowej, jego przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka chwil.

- Wybierajmy te modele wyciskarek, których konstrukcja pozwala na wyciskanie soku w taki sposób, aby warzywa i owoce nie traciły zawartych w sobie witamin i innych składników odżywczych, jak na przykład wyciskarki wolnoobrotowe. Dzięki odpowiedniej prędkości obrotów produkty w niej umieszczane zachowują swoje właściwości. Poza tym wyciskarka firmy Panasonic doskonale radzi sobie także z produktami mrożonymi, co pozwala na robienie np. pysznych owocowych sorbetów - mówi Adam Holnicki z Panasonic.com.

Przygotowując sok z selera naciowego, warto dodać do niego kilka składników. Może to być wspomniane wcześniej jabłko z dodatkiem kiwi. W sokowirówce umieszczamy umytą łodygę selera, pokrojone owoce, do soku dodajemy 3/4 szklanki wody mineralnej, opcjonalnie odrobinę miodu - kilka chwil i gotowe. Zamiast kiwi możemy użyć pomarańczy, banana lub ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w równych proporcjach i umieszczamy w wyciskarce.


Dowiedz się więcej na temat: świeże soki

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje