Reklama

Polowanie na antyoksydanty

W lodówce i spiżarni masz armię gotową do walki o zdrowie.

Nasz organizm przetwarza tlen na energię. Podczas tego procesu powstają wolne rodniki, które niszczą nasze komórki. Zanieczyszczone powietrze, spaliny, dym papierosowy, alkohol, chemiczne konserwanty, leki i stres - wszystko to sprzyja powstawaniu wolnych rodników.

Gdy jest ich zbyt dużo, zaczynamy chorować. Na szczęście mamy skuteczną broń. To antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Skąd je wziąć?

Owoce i warzywa bogate w beta- karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem oraz witaminę C. Są to: brokuły, kalafior, papryka, natka, pomidory, szpinak, sałata, czerwona i czarna fasola, zielony groszek, fasolka szparagowa, kapusta, marchew, dynia, czerwona i żółta cebula, surowy czosnek. Wśród owoców zaś: cytrusy, truskawki, czerwone winogrona, jabłka, jagody i owoce dzikiej róży.

Reklama

Miód

To prawdziwa kopalnia antyoksydantów. Najwięcej ich zawierają miody ciemne - gryczany, spadziowy, nowozelandzki miód manuka (aż dwa razy więcej od miodów jasnych, czyli akacjowego i lipowego).

Jajka

Są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, bo zawierają bardzo dużo luteiny i to w dodatku dobrze przyswajalnej. Jest to możliwe, bowiem żółtko zawiera tłuszcz, który ułatwia jej przyswajanie. Luteina chroni zwłaszcza nasze oczy.

Tłuszcze roślinne

Oliwa z oliwek pochodząca z pierwszego tłoczenia na zimno oraz olej rzepakowy zawierają wiele substancji o działaniu przeciwutleniającym: polifenole, beta-karoten i witaminę E, która ma właściwości przeciwzapalne.

Pełne ziarno

Czy wiesz, że makaron razowy zawiera nawet trzy razy więcej antyoksydantów niż zwykły? Robi się go bowiem z nieoczyszczonej mąki, która jest bogata w polifenole. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: miód | owoce | warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy