Reklama

Reklama

Miód nie tylko na przeziębienie

Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy, cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuśćmy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a rano wypijmy.

Super skład

Miód zawiera cukry proste i jest pożywny dla organizmu. Jest bogaty w węglowodany, kwasy organiczne, białko, związki flawonoidowe, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas foliowy oraz biopierwiastki, takie jak: potas, magnez, wapń, żelazo, krzem, fluor i cynk.

Lista zalet

• Dzięki cennym składnikom miód pobudza wydzielanie śliny i dostarcza enzymów, które ułatwiają trawienie pokarmów. To dlatego jest tak ważny w łagodzeniu dolegliwości przewodu pokarmowego,m.in. wrzodów żołądka, dwunastnicy i nieżytu jelit. Działa też łagodnie przeczyszczająco.

Reklama

• Neutralizuje zatrucia, także grzybami. Ten słodki przysmak ma też działanie antybiotyczne, dzięki nadtlenkowi wodoru, który silnie hamuje rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków

• Naukowo udowodniono też, że miód uodparnia organizm. Można również powiedzieć, że leczy choroby skórne, przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń. Usuwa kamienie nerkowe i żółciowe, piegi, plamy, przynosi ulgę w bólach stawów.

• Ten pszczelarski produkt wydatnie wzmacnia mięsień sercowy i jego wydolność, powoduje silniejsze i spokojniejsze jego bicie, wpływając w ten sposób korzystnie na lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych. Takie właściwości ma zwłaszcza miód gryczany i rzepakowy. Oba te miody obniżają ciśnienie krwi i regulują gospodarkę sodowo-potasową.

• Miód wpływa na wzrost liczby czerwonych ciałek krwi i leczy niedokrwistość. Wspomaga chorą wątrobę i niedomagający pęcherzyk żółciowy. Pomaga w chorobach nerek i moczowodów. Jest znakomitym środkiem regenerującym osłabione siły witalne organizmu po przebytych operacjach, wypadkach. Działa jako odtrutka dla kofeiny, czy nadmiernie łykanych tabletek od bólu głowy. Może też obniżać zawartość alkoholu we krwi.

• Ogromną i bardzo ważną zaletą miodu jest też to, że eliminuje i neutralizuje szkodliwe skutki uszkodzenia tkanek organizmu promieniami Roentgena, promieniowaniem emitującym z telewizora, komputera czy telefonu komórkowego.

Dawka zdrowia

Wszystkie wyżej wymienione właściwości lecznicze w mniejszym lub większym stopniu ma miód wielokwiatowy, czyli pochodzący z różnych rodzajów kwiatów rosnących w promieniu 2 km od ula.

Pamiętajmy również, że widoczne efekty lecznicze osiąga się przez systematyczne i długotrwałe spożywanie dość dużych dawek miodu tj. 60-100 gramów na dobę, czyli trzech, czterech łyżek. Jeśli chcemy powstrzymać rozwój miażdżycy, albo obniżyć ciśnienie, powinniśmy na stałe włączyć miód do codziennego jadłospisu. Najlepiej gryczany lub rzepakowy.

Dowiedz się więcej na temat: miód | medycyna naturalna

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje