Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak chronić rodzinę przed grypą

To nie takie trudne! Najlepiej zacząć wzmacniać odporność już teraz, gdy jest jeszcze dość ciepło. Wtedy jesienne infekcje okażą się zupełnie niegroźne.

Bywa o niej głośno, bo są lata, gdy chorych na grypę jest tak dużo, że mówi się o epidemii. Tak było zeszłej jesieni. Można się jednak postarać, by się nie znaleźć w grupie zainfekowanych. Trzeba podnieść odporność, najlepiej całej rodziny (dzięki temu unikniemy zarażania się nawzajem). Oto proste rady, które w tym pomogą.

Wzmocnienie na talerzu

Reklama

Na odporność największy wpływ ma to, co jemy - w układzie pokarmowym znajduje się aż 60 proc. komórek odpornościowych! Pamiętajmy o tym i tak komponujmy jadłospis, by był on jak najbardziej urozmaicony. Warto też zadbać o szczegóły - dzięki nim menu każdego członka rodziny będzie jeszcze lepiej służyć wzmacnianiu sił odpornościowych.

Zdrowe dziecko

- Maluch słodki inaczej
Na początek warto ograniczyć łakocie, bo pogarszają stan błon śluzowych, ułatwiając tym samym atak zarazkom. Zamiast nich proponujmy dziecku świeże i suszone owoce (np. bogate w wit. C kiwi, czarne porzeczki i rodzynki).

- Nabiał na podium
Szczególnie wartościowy jest ten, który zawiera bakterie probiotyczne pobudzające układ odpornościowy do aktywności. Serwujmy więc dzieciom kefir, maślankę i jogurty. A maluchom - mleko modyfikowane wzbogacone w dobre bakterie (np. Nan, Bebilon). Pamiętajmy też, że jesień to nie jest dobry moment na odstawienie dziecka od piersi. Najskuteczniej wzmacnia niemowlę pokarm mamy, bo tylko on zawiera gotowe białka odpornościowe!

- Allicyna w natarciu
To składnik m.in. czosnku i cebuli. Warto wprowadzić je do menu, bo regularnie jedzone wspomagają organizm w walce z zarazkami.

Silny dorosły

- Ryby na wagę złota
Zadbajmy o to, by jesienią jeść je jak najczęściej (3-4 razy w tygodniu). Zawierają podnoszący odporność cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. E

- Nowy obrońca - boczniak
Zawiera on beta-glukan wzmacniający organizm. Łatwo go przygotować - wystarczy 5 min smażenia!

- Do chrupania
Sięgajmy po słonecznik, dynię, migdały (garść dziennie). Zawierają witaminę E poprawiającą odporność. Podobnie zadziała zjedzony codziennie jeden orzech brazylijski.

Odporny senior

- Warzywa tak, ale gotowane
Surowe, choć najzdrowsze, mogą starszym szkodzić (np. ich wątrobie). Szczególnie warto sięgać po marchew, szpinak, pomidory, bo zawierają wit. A, C i E sprzyjające budowaniu odporności.

- Zdrowe przetwory
Kiszonki z ogórków, kapusty i buraków zawierają bakterie probiotyczne stymulujące odporność. Łyżka kwasu z takiej kiszonki dziennie działa jak lekarstwo.

Zbawienne ukłucie

Jesień to najlepszy czas na szczepienie się przeciw grypie. Trzeba robić to co roku, bo wirusy mutują i co sezon atakują nas nowe. Dla osób po 65. roku życia szczepionka jest bezpłatna, dla pozostałych kosztuje ok. 40 zł za dawkę.

Zdrowe dziecko
Pierwszy raz konieczne będą dwie dawki, w kolejnych latach wystarczy jedna. Przeciw grypie można zaszczepić już półroczniaka. Warto rozważyć też szczepienie przeciw pneumokokom. Bakterie te atakują dzieci osłabione infekcjami. Koszt zależny jest od wieku malca (50-250 zł/dawka).

Silny dorosły
Szczepienie przeciw grypie zaleca się szczególnie tym, którzy mają kontakt z dużą liczbą ludzi: jeżdżą środkami komunikacji miejskiej, są ekspedientami, nauczycielami.

Odporny senior
Przed grypą powinny zabezpieczyć się już osoby przed sześćdziesiątką, zwłaszcza przewlekle chore. Po 65. roku życia warto zaszczepić się też przeciw pneumokokom (50 zł).

Magda Borowska, konsultacja: Barbara Palińska, lekarz rodzinny

Kobieta i życie 9/2010

Dowiedz się więcej na temat: grypa | infekcja | szczepienie | bakterie | zdrowie | choroby

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje