Reklama

Domowe sposoby na anemię

Sok z buraków i sałatka z lucerną to zbawienie dla krwi.

Sok z buraków i sałatka z lucerną to zbawienie dla krwi.

Blada cera, zmęczenie, problemy z koncentracją, senność, bóle i zawroty głowy - to mogą być sygnały anemii. Aby ją potwierdzić lub wykluczyć, musisz zrobić badanie krwi. O anemii (niedokrwistości) mówimy, gdy poziom hemoglobiny spada u kobiet poniżej 12 g/dl, u mężczyzn wynosi mniej niż 14 g/dl, u dzieci do 6. roku życia poniżej 11 g/dl, u dzieci w wieku 6-14 lat poniżej 12 g/dl.

Dieta to podstawa

Zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu niedokrwistości bardzo ważna jest dieta. Powinniśmy dostarczać organizmowi 18 mg żelaza dziennie. Znajdziesz go w wątróbce, kaszance, zielonych warzywach, suszonych owocach i żółtkach jaj. Wchłanianie żelaza ułatwiają wit. C, B6 i B12 oraz kwas foliowy. Dlatego powinnaś jeść dużo czerwonej papryki, pomidorów, natki pietruszki, brukselki, brokułów, soi, fasoli i grahamek.

Reklama

Pokrzywa

Podnosi poziom żelaza. Do zrobienia soku z pokrzywy potrzebne są świeże listki. Ich garść zmiksuj z 0,5 l wody. Przecedź przez gęste sitko, pij dwa razy dziennie. Na zimę możesz ususzyć pokrzywę i rozdrobnić ją na proszek. Łyżkę takiego proszku dodawaj do szklanki soku pomidorowego.

Algi

Spirulina to kopalnia kwasu foliowego, wit. B12 i żelaza - zawiera go 25 razy więcej niż szpinak. Swoją intensywną szmaragdowozieloną barwę zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu, który ma bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze. Możesz ją kupić sproszkowaną i dodawać do soków warzywnych.

Lucerna

Ta strączkowa roślina pastewna powoduje wzrost poziomu hemoglobiny. Oczyszcza też naszą krew. Dwie łyżki posiekanej trawy lucerny zalej dwiema szklankami

wrzącej wody. Odcedź. Pij po 1/3 szklanki przed posiłkami. Możesz jeść kiełki lucerny. Są doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek.

Buraki

Stosowane są w leczeniu anemii, bowiem zawierają dużo kwasu foliowego i wit. B12, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Pół kilograma buraków umyj, obierz ze skórki, pokrój w kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Dodaj dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw do smaku miodem. Pij po pół szklanki soku dziennie.

Świat i Ludzie 14/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy