Reklama

Dieta dla przeziębionych

Gdy atakuje cię infekcja, pamiętaj o kilku ważnych modyfikacjach jadłospisu.

Gdy chorujesz powinnaś zatroszczyć się o nawodnienie organizmu - wówczas łatwiej wydalisz toksyny wytwarzane przez bakterie. Należy także odciążyć układ pokarmowy. Gdy tracisz energię na trawienie, mniej możesz jej wydatkować na walkę z chorobą.

Zadbaj o lekką dietę obfitującą w białka. Unikaj natomiast spożywania produktów mlecznych zwiększających wytwarzanie śluzu.

1. Białko i witaminy

Zalecane są chude mięsa i ryby, marchew, buraki, warzywa strączkowe i oleje roślinne bogate w witaminę E.

2. Rosół obowiązkowo

Reklama

Jest on bogatym źródłem dobrze przyswajalnych aminokwasów, wzmacniających pracę układu odpornościowego.

3. Zioła rozgrzewające

Pij herbatkę imbirową, rozgrzeje cię też napar z lipy i dzikiej róży. Do potraw dodawaj majeranek, cynamon, imbir.

4. Nie pij alkoholu

Po pierwsze nie wolno go łączyć z większością leków, po drugie osłabia odporność.

Na żywo 51/2011

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: grypa | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy