Reklama

Reklama

Życiu ze zgagą powiedz nie

Palenie w przełyku to żadna przyjemność. Ale zanim zaczniesz nadużywać tabletek, spróbuj się ratować tym, co dała natura.

Przykre pieczenie w przełyku pojawia się po posiłku, przed snem, w nocy. To zgaga, nazywana nadkwaśnością, nadkwasotą, czy refluksem żołądkowo-przełykowym. Powoduje ją zła dieta i stres. Na szczęście da się opanować!

Siemię lniane żelowane

Reklama

Stosując siemię, chronisz błony śluzowe żołądka, przełyku i dwunastnicy przed niebezpiecznymi podrażnieniami, które może wywoływać cofająca się z żołądka do przełyku kwaśna treść pokarmowa, wywołująca zgagę.

Połączone z wodą siemię tworzy naturalny śluzowaty żel, który po spożyciu wyścieła żołądek i przełyk cienką szczelną warstwą. Tak powstaje skuteczna bariera ochronna, łagodząca podrażnienia błon śluzowych. Siemię lniane stosuj na dwa sposoby - przygotowując wywar lub dodając je do posiłków. Zrób leczniczy wywar, zalewając łyżkę siemienia szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstaw ziarna na 20 minut, aż napęcznieją.

Pij codziennie przed śniadaniem. Możesz też nasiona lnu zemleć w młynku lub zmiażdżyć w moździerzu. Dodawaj je do zup, sałatek, past, serków, pasztetów, dżemów. Nie przekraczaj dawki dwóch łyżek stołowych siemienia dziennie.

Rumianek nie na poranek

Jego kwiaty pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przyspieszając trawienie. Rumianek działa rozkurczowo i uspokajająco, co jest skuteczne w przypadku zgagi, którą wywołują stres i napięcie. Działa szybko w sytuacjach nerwowych, przy okazji łagodząc ból brzucha i uczucie ciężkości.

Nie zaleca się stosować go rano czy w ciągu dnia, bo ma lekko nasenne działanie. Najlepiej pić go jako herbatkę po kolacji. Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku, przykryj na 15 min, przecedź, wypij powoli.

Ważne: kolacja nie może być późna! Nie kładź się wcześniej niż w trzy godziny po jedzeniu. Pozycja leżąca sprzyja zgadze!

Lipa zamiast kawki

Świetny na zgagę jest kwiat lipy, który działa inaczej niż rumianek. Jego przewagą jest to, że zawiera śluz, chroniący błonę żołądka przed szkodliwym nadmiarem kwasów.

Łyżkę świeżego lub suszonego kwiatu lipy zalej szklanką wrzątku, parz 10 min, odcedź i wypij. Wywar z kwiatu lipy najlepiej działa, gdy będziesz go spożywać przed posiłkiem lub tuż po. Można go pić zamiast mocnej czarnej herbaty czy kawy (te nie są wskazane przy nadkwasocie).

Pomyśl o migdałach

Ich wielkim atutem jest odczyn zasadowy, więc potrafią zobojętniać działanie kwasów żołądkowych, niwelując nadkwasotę. Polecane są szczególnie kobietom w zaawansowanej ciąży - duży brzuch często uciska drogi trawienne i powoduje nawracanie treści żołądkowej do przełyku.

Najprościej uchronić się przed zgagą, zjadając kilka (5-7 sztuk) migdałów przed posiłkiem. Nie należy spożywać ich za dużo, gdyż migdały są bardzo tłuste i wysokokaloryczne. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny jeść migdały obrane. W ich skórce mogą bowiem gromadzić się substancje chemiczne, którymi często się je pasteryzuje. Migdały obierzesz bez trudu, jeżeli namoczysz je w chłodnej wodzie przez noc. Po tym czasie wystarczy lekko ścisnąć migdał palcami, żeby skórka sama zeszła.

Dowiedz się więcej na temat: Zgaga | imbir | ocet jabłkowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje