Reklama

Zmasowany atak grzybów

Ekspansja drożdżaków może dawać różne objawy: bóle stawów, brzucha, zapalenie zatok, stany depresyjne, infekcje uszu...

We florze bakteryjnej jelita grubego żyją mikroorganizmy, m.in. grzyb Candida albicans (bielnik biały). Bierze udział w wydalaniu metali ciężkich i w rozkładzie cukru, ale może być niebezpieczny. Dzieje się tak, kiedy z powodu spadku odporności zacznie się nadmiernie namnażać.

Wtedy może przenikać przez ścianki jelit, a potem  z krwią przedostawać się do innych narządów. Wywołuje różne stany zapalne, które nie są kojarzone z grzybami.

Tradycyjne leczenie nie przyniesie trwałej poprawy - problemy będą wracały, jeśli nie uda się "odgrzybić" organizmu i przywrócić równowagi florze jelit.

Reklama

Słodycze są zakazane

Cukier to pożywka dla grzybów - zrezygnuj nie tylko ze słodyczy i słodkich napojów, ale też z białego pieczywa - jedz tylko razowe (wytwarzane na zakwasie). Ogranicz owoce - świeże oraz suszone, zwłaszcza banany i winogrona. Wystrzegaj się również jedzenia serów pleśniowych. Kiedy idziesz do sklepu, uważnie czytaj etykiety. Nie kupuj niczego, co zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, a także konserwanty lub barwniki.

Wyeliminuj z jadłospisu wysoko przetworzone produkty. Ostrożnie postępuj z resztkami jedzenia - jeśli coś zostaje, chowaj to do lodówki, by nie rozwinęła się pleśń (najdogodniejsze dla niej warunki to temperatura, jaka panuje w naszych mieszkaniach - ponad 20ºC, niższa - ok. 5ºC spowalnia jej rozrastanie się). Jeśli zobaczysz choćby małą plamkę, wyrzuć cały produkt.

Maślanka - tak, kefir - nie

Każdego dnia pij maślankę lub jogurt naturalny, ponieważ zawierają żywe kultury dobroczynnych mikroorganizmów, a to ich niedobór pozwala na niekontrolowane rozmnażanie się grzybów. Unikaj jednak kefiru - w jego skład wchodzą także drożdże.

Jedz jajka, wołowinę, jagnięcinę, śledzie, sardynki, łososia - ze względu na zdrowe tłuszcze nienasycone i mikroelementy, które wzmacniają dobroczynną mikroflorę jelit i sprzyjają namnażaniu się właściwych bakterii.

Wprowadź do codziennej diety świeży czosnek, szpinak, seler, cukinię, brokuły, ogórki, pomidory, oliwki, żurawinę i kwaśne jabłka - wpływają korzystnie na skład flory bakteryjnej jelit.

Sok z kiszonki i olejek oregano

Codziennie wypijaj 2,5 litra płynów -  wody mineralnej i zielonej herbaty - działają oczyszczająco na organizm, pomagają usuwać toksyny i szkodliwe metabolity bakterii oraz grzybów.

Staraj się każdego dnia jeść kiszonki albo wypijać soki z kiszonych warzyw - kapusty, ogórków albo pomidorów.

Pij zawsze na czczo po 20 kropli wyciągu z pestek grejpfruta - rozpuszczaj w 1/2 szklanki ciepłej wody - ma bardzo silne działanie przeciwgrzybiczne.

Każdego dnia po kolacji wypij miksturę - 5 kropli olejku oregano rozpuszczonych w szklance wody - zniszczy nadmiar grzybów, a także wzmocni florę jelit. Odgrzybianie organizmu powinno trwać 10 tygodni. Nie wolno pić alkoholu i palić papierosów.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy