Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziołowe mikstury w domu

W​arto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie domowych mikstur leczniczych.

Najprostsze do przyrządzenia są nalewki i syropy. Można także suszyć majowe zioła, by jesienią przygotować z nich lecznicze napary i odwary .

Reklama

Odpowiednio przyrządzone, mają bezcenne właściwości: zwalczają bakterie i wirusy (kwiaty czarnego bzu, liście jeżyn, kwiaty mniszka lekarskiego), pomogą na kaszel i chrypkę (pędy sosny), dobrze wpływają na układ trawienny i drogi żółciowe (liście jeżyn), wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn i wzmacniają (pokrzywa), uszczelnią kruche naczynia krwionośne (kasztanowiec).

Najważniejsze, by rośliny zbierać z dala od ruchliwych dróg, fabryk, rzek, kanałów i łąk zanieczyszczonych odpadami czy ściekami.

Mniszek lekarski

W maju zbieramy kwiaty, które o tej porze nie mają goryczki. Przygotujesz z nich syrop lub wino, które pomogą na kaszel. Gotuj je w wodzie 10 min, a zimny odwar połącz z syropem, przelej do butelki zakręcanej lub winiarskiej. Po miesiącu zlej wino.

Kwiaty kasztanowca

Z kwiatów kasztanowca (ale tylko białych) przygotujesz leczniczą herbatę i nalewkę. Pomogą one na niestrawność, a jako okład przyspieszą gojenie siniaków i obrzęków. Nalewka: kwiaty zalej alkoholem, odstaw na 2 tygodnie.

Pokrzywa

Młode listki pokrzywy dostarczą żelazo, witaminy i sole mineralne. Oczyszczą organizm, wzmocnią wątrobę i nerki. Można je jeść świeże lub suszyć, parzyć jak herbatę, przyrządzać jak szpinak.

17/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje