Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniak jak trucizna

​O tej porze roku ziemniaki nie są już zbyt smaczne, po wielu miesiącach przechowywania tracą też swoje wartości odżywcze.

Stają się miękkie, pomarszczone i zaczynają kiełkować. 

Reklama

Te, które już wypuściły kiełki, zawierają toksyczny związek chemiczny: solaninę. Powoduje ona zatrucia pokarmowe - od niewielkich, objawiających się kolką, mdłościami, biegunką czy wymiotami, po bardzo poważne, prowadzące do drgawek, śpiączki czy niewydolności krążeniowej. Zdarzają się nawet zatrucia śmiertelne. 

Kiełkujących ziemniaków nie da się uratować - solaniny nie wypłuczemy podczas mycia, ani nie wygotujemy - najbezpieczniej je wyrzucić.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje