Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zielony pocisk zdrowia

​Ten zielony barwnik roślin potrzebny im jest do życia. Ale i dla nas chlorofil stanowi wielkie dobrodziejstwo. Poznaj jego zalety!

Znajdziesz go we wszystkich zielonych warzywach - im ciemniejszych, tym lepiej. Jedz regularnie szpinak, rukolę, jarmuż, sałatę, brokuły, a na pewno ci go nie zabraknie. Jego zalety są potężne!

Reklama

Pomaga zapobiegać rozwojowi chorób, a także je zwalczać. Poprawia pracę jelit, wspomaga ich oczyszczanie z zalegających resztek jedzenia i produktów przemiany materii. Dba o florę bakteryjną. 

Czyści wątrobę z toksyn. Przyspiesza gojenie ran. Zapobiega zaparciom, zmniejsza produkcję gazów. Obniża ryzyko chorób serca a także cukrzycy. Podnosi odporność na wirusy i bakterie, chroni m.in. przed infekcjami i opryszczką. Leczy halitozę, ponieważ likwiduje bakterie odpowiedzialne za brzydki oddech. 

Dlaczego najlepiej na surowo?

Każda obróbka cieplna zielonych warzyw powoduje niszczenie chlorofilu. Na przykład szpinak po ugotowaniu ma go tylko połowę! Dlatego warzywa należy gotować krótko albo... wcale. Zrób sobie koktajl! 

Jeśli obawiasz się jedzenia surowych warzyw, a nie chcesz rezygnować z prozdrowotnych właściwości chlorofilu, przyrządzaj sobie pyszny ziołowy koktajl. To zdrowotny hit, który przywędrował do Polski z Ameryki. 

Do jego przygotowania potrzebne będą ci: garść natki pietruszki, 1/4 garści listków świeżej kolendry, kilka listków mięty oraz cytryna i dwie szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Opcjonalnie możesz do koktajlu dodać zielonego ogórka. Jeśli nie masz kolendry, daj więcej natki. 

Zioła umyj, osusz, posiekaj i wsyp do blendera, dodaj wodę oraz sok cytrynowy (i ogórka, jeśli chcesz). Blenduj przez 1-2 minuty. Koktajl możesz pić w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na pół godziny. Pij codziennie. 

To odkrycie!

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanu Oregon (USA) chlorofil osłabia działanie szkodliwych związków chemicznych, które mogą powodować raka, a pochodzą m.in. z dymu tytoniowego czy ze smażonego mięsa. 
Odkryto, że 100 mg tego składnika w codziennej diecie likwiduje nieprzyjemny oddech i nieświeży zapach ciała. Tę ilość chlorofilu zawiera 2 i 1/2 szklanki natki pietruszki.
ANNA STRĄK 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje