Żelazo. Co robić, gdy masz jego niedobór?
Niedobór żelaza może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dzięki odpowiedniej diecie, szybko sobie z nim poradzisz.
Łyżeczkę suszonych liści pokrzywy zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem około 15 minut.
Pij ciepły napar dwa lub trzy razy dziennie po posiłkach.
Wymiennie z herbatką możesz też pić sok z pokrzywy. Wypijaj po ćwierć szklanki dwa razy dziennie.
Uwaga!
Jeśli stosujesz leki przeciwzakrzepowe lub nasercowe, masz obrzęki, zrezygnuj ze stosowania pokrzywy.
Kilogram umytych, oczyszczonych owoców derenia zalej trzema litrami wrzątku. Odstaw na 24 godziny.
Następnie odlej sok i zagotuj.
Wrzącym sokiem ponownie zalej owoce i odstaw na dwa dni.
W trzecim dniu znów powtórz całą procedurę.
Po trzech dniach odcedź sok, dodaj pół kilograma cukru i zagotuj. Zdejmij wierzchnią pianę i przelej sok do wyparzonych butelek.
Pij codziennie po ćwierć szklanki samego soku lub rozcieńczonego wodą.
Łyżkę korzeni mniszka zalej szklanką zimnej wody. Następnie powoli podgrzewaj na małym gazie, a gdy zacznie wrzeć, gotuj przez pięć minut.
Odstaw na dziesięć minut, przecedź.
Pij dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Zobacz także: